Tunus Devrimi

Tunus'ta devrimin ikinci yılı

Arap Baharı'nın öncü ülkesinde binlerce kişi protesto için sokağa indi, yeni hükümet işsizlik sorununu çözmeye çalışıyor.

Konular: Ortadoğu, Mısır, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Yoksulluk sürüyor

Anayasa bekleniyor

Binlerce kişi toplandı

Muhaliflerin taşıdığı pankartlar arasında "Dini diktatörlüğe hayır", "Nahda dışarı” ve “Anayasa nerede” gibi ifadeler vardı. [AFP]

kuzey afrika ülkesi tunus, devrik lider zeynel abidin bin ali’nin sürgüne gönderilmesinin ikinci yıldönümünü kutluyor. laik ve solcu gruplarla islamcı nahda iktidarına destek verenler içişleri bakanlığı binasının önündeki caddede karşıt gösteriler düzenledi. ülkede iki yılın ardından işsizlik ve yoksulluk gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. 

devrimin ikinci yıldönümünde binlerce kişi içişleri bakanlığı binasının önünde karşı karşıya geldi. laiklik yanlısı yaklaşık 8 bin kişi ile aynı caddeye gelen islamcı nahda hükümeti taraftarları, polis kordonu altında taleplerini dile getirdi. yüzlerce polisin konuşlandığı caddede, taraflar arasında çatışma yaşanmadı.

nahda’yı protesto eden göstericiler işsizlik, yüksek fiyatlar ve islamcı grupların artan şiddetinden şikayetçi.

kırmızı beyaz tunus bayrakları taşıyan grubun ellerinde “korku yok, dehşet yok, iktidar halka ait”, "dini diktatörlüğe hayır", "nahda dışarı”, “anayasa nerede” yazılı pankartlar yer aldı.

bin ali’nin suudi arabistan’a kaçmasının ardından ülke, radikal islamın gittikçe artan etkisi ve yeni anayasa konusunda yaşanan çıkmazla karşı karşıya. güvenlik sorunlarının devam ettiği tunus’ta, sosyal istikrarsızlık da her an yeni gösterileri tetikleyebilir.

tansiyon yüksek

tunus’ta ilımlı islamı savunan nahda partisi, 2011’in ekim ayında seçimleri kazanmıştı. parti bu tarihten beri ülkede güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmeye çalışıyor. nahda’nın iktidara gelmesinin ardından islamcılar ve laikler arasında gerilim yüksek. 

ülkenin farklı bölgelerinde yoksulluk ve işsizlik yüzünden çok sayıda protesto gösterisi gerçekleşiyor. son olarak pazar günü ordu güneydeki sınır kasabası ben guerdane’de konuşlandırıldı. kasabada bir haftadan uzun süre boyunca bölge halkı ve polis arasında çatışmalar yaşandı.

kasaba sakinleri, bölgenin ekonomisinin canlandırılması ve iş imkanları sağlanması için projeler geliştirilmesini talep ediyor.

sendikalarla uzlaşıldı

hükümet, sorunlara çözüm için sendikalarla pazartesi günü bir anlaşma imzalayacak. buna göre çalışma kanunu yeniden düzenlenecek. bir sonraki adımı  ise yeni anayasa olacak.

tunus’ta ocak 2011’de muhammed buazizi adlı bir genç sidi buzid kasabasında işsizlik nedeniyle kendini yakmıştı. buazizi'nin eylemiyle başlayan gösteriler, bin ali'nin iktidarının sonunu getirmişti.

bu tarihten sonra yaşanan protesto gösterileri ve gerilim mısır, libya ve yemen’de iktidarların devrilmesine neden olmuş, bahreyn ve suriye gibi ülkelere de yayılmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;