Afrika

Tunus'ta liderler taşlandı

Göstericiler, devrimin başlamasının ikinci yıldönümünde Sidi Buzid'e giden Cumhurbaşkanı Merzuki ve Meclis Başkanı Bin Cafer'e saldırdı.

Haberin Öne Çıkanları

Merzuki konuşuyordu

'Defol' sesleri

Meydan işgal edildi

Öfkeli göstericiler, "Halk hükümetin düşmesini istiyor" şeklinde sloganlar attı.
Öfkeli göstericiler, "Halk hükümetin düşmesini istiyor" şeklinde sloganlar attı. [AFP]

bundan tam iki yıl önce 'arap baharı’nın başladığı tunus'un sidi buzid kentinde, ülkenin cumhurbaşkanı ve meclis başkanı taşlı saldırıya uğradı.

tunus cumhurbaşkanı munsif merzuki, devrimin başlangıcının ikinci yıldönümünde düzenlenen kutlamalar sırasında konuşmasını yapmak üzere podyuma çıktığı anda, yaklaşık beş bin kişi "defol!" diye bağırdı. merzuki bunun üzerine göstericilere hitaben, “bu haklı öfkeyi anlıyorum. ancak altı ay içinde, istikrara kavuşan bir hükümet ülkenin sorunlarına çözüm getirmeye başlayacak” dedi. 

merzuki'nin ardından, tunus meclis başkanı mustafa bin cafer'in konuşmasına başladığı sırada, göstericiler iki lideri de taşlamaya başladı. 

fransız haber ajansı afp’ye göre, güvenlik güçleri saldırıya uğrayan merzuki ve bin cafer'i, uzaklaştırarak bölgesel yönetimin merkezine götürdü.

kutlamaların yapıldığı meydanı işgal eden protestocular ise "halk, hükümetin düşmesini istiyor" şeklinde sloganlar attı. 

merzuki, pazartesi günü erken saatlerde, 17 aralık 2011'de kendini yakan ve devrimin öncüsü kabul edilen muhammed bouazizi’nin mezarını ziyaret ettiği sırada da, halkın tepkisiyle karşılaşmıştı.

protestolar arttı

tunus'un silyana kasabasında geçen hafta beş gün boyunca protesto gösterileri düzenlenmişti. genel grev çağrısı yapan sendikalar, iktidardaki en  nahda partisi’nin istifasını istemişti. olaylarda yaklaşık 300 kişi yaralanmış, bunlardan bazıları polisin kullandığı plastik mermiler nedeniyle görme yetisini yitirmişti.

silyana'daki protesto gösterilerinin ardından hükümet, vali ahmed ezzine mahcubi'yi görevden almıştı.

salı günkü protestolar, eylül ayında abd büyükelçiliği’ne muhafazakar selefiler tarafından düzenlenen saldırının ardından yaşanan en büyük olay olarak kayıtlara geçti. ancak bu kez gösterilere selefiler katılmadı.

eylül ayındaki saldırıyı, islamla dalga geçtiği öne sürülen abd yapımı bir film tetiklemiş, olayda dört kişi hayatını kaybetmişti.

tunus'ta iktidar karşıtı protestolar, bouazizi’nin işsizlik nedeniyle kendisini yakmasının ardından başlamıştı. gösteriler sonucu ocak 2011'de dönemin cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali görevi bırakmak zorunda kalmış, yapılan demokratik seçimler sonrası islamcı en nahda partisi iktidara gelmişti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;