Yemen

Yemen'de olaylı seçim

Devlet başkanlığını vekaleten yürüten Hadi'nin tek aday olduğu seçimler sona erdi. Aden kentinde meydana gelen saldırılarda dört kişi öldü.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Aden'de saldırı

Salih'ten veda konuşması

Kapsamlı diyalog

Seçimlerin ardından Yemen, 'Arap Baharı' sırasında lideri değişen dördüncü ülke olacak. [Reuters]
 

yemen’de devlet başkanı ali abdullah salih'in 33 yıllık iktidarının ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi.

devlet başkanı  yardımcısı abdrabbu mansur hadi’nin tek aday olduğu seçimde sandıklar kapandı.

salı günü yapılan seçim yemen eski devlet başkanı ali abdullah salih’in körfez işbirliği konseyi (kik) ile imzaladığı yetki devri anlaşmasının sonucu olarak gerçekleşti.

anlaşma salih’e dokunulmazlık verirken, yardımcısı hadi’nin devlet başkanlığı koltuğuna oturarak anayasa yapımı ve çok partili seçimlere gidilmesi ile sonuçlanacak ikli yıllık geçiş sürecini yönetmesini öngörüyor. 

başkent sana’da bulunan al jazeera muhabiri  hashem ahelbarra, yemenlilerin 33 yıldır iktidardaki salih’i göndermek için oy vermeyi dini bir görev gibi gördüklerini söyledi.

ancak yemen’deki devletbaşkanlığı seçimleri ülkede bazı grupların tepkisini çekti. seçim boykot çağrıları ve şiddet olaylarının gölgesinde gerçekleşti. 

bu gruplar seçimlerin salih’in iktidarını sona erdirmekle birlikte salih yanlılarını iktidardan uzaklaştırmayacağı için etkisiz olacağını düşünüyor.

abdurabbuh mansur hadi, 1994 yılından beri ülkede devlet başkanı yardımcılığı görevini yürütüyor. ayrıca yemen ordusu içinde salih'in oğulları ve yeğenleriyle birlikte iktidarı destekleyen birçok önemli kişi mevcut.

ülke genelinde sandıkların bulunduğu seçim merkezlerine çok sayıda saldırı düzenlendi.

emniyetten yapılan açıklamada, aden şehrinde düzenlenen saldırıda biri çocuk dört sivilin öldüğü belirtildi.

yemen'de seçime iki gün kala ayrılıkçı güney ve şii kuzey bölgelerinde boykot çağrısı yapılmıştı.

ayrılıkçı ''güney hareketi'nden'' bazı silahlı kişilerin oy sandıklarının bulunduğu yerleri basmasından sonra sandıkların yarısının kapatıldı.

güney hareketi olarak adlandırılan ayrılıkçı aşiret girişimi, daha önce de benzer eylemlerde bulunmuş ve seçimlerin boykot edilmesi için destekçilerine çağrı yapmıştı.

fransız haber ajansı afp’ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, ayrılıkçı güney hareketi’nin üyelerinin, ‘vatandaşları zorla seçimlere katılmaktan alıkoymaya çalıştığını’ ve bu kişilere yönelik operasyonlar yapıldığını kaydetmişti.

hadi tek başına

seçimlere tek aday olarak giren ve salih'in yerine vekaleten devlet başkanlığı görevini yürüten abdurabbuh mansur el hadi'nin yarışı kazanması bekleniyor.

seçimlerin ardından yemen, orta doğu ve kuzey afrika'yı etkisi altına alan 'arap baharı' sırasında, tunus, mısır ve libya'nın ardından lideri değişen dördüncü ülke olacak.

iktidarı resmen son bulacak salih, devlet başkanlığı seçimleri öncesi veda konuşması yaptı. abd’de tedavisi süren salih, ''ülkemi ve vatandaşlarımı hadi'ye oy vermeye çağırıyorum'' dedi.

devlet başkanı, mevcut noktaya körfez işbirliği konseyi (kik) barış planı mekanizmasının işlemesiyle gelindiğine dikkati çekerken, yaklaşık bir yıldır yaşanan kriz ve trajedilerin son bulup acıların dinmesi temennisinde bulundu.

salih, ''açık kalplilikle söylüyorum ki yemenlilerin anne baba ve dedeleri bugünler için, özgürlük için ve yemen'in birleşmesi için kendilerini feda ettiler, bugünün gençleri olarak adı, devrimci, özgürlükçü, demokrat ne olursa olsun herkesi bu ülkeye sahip çıkmaya çağırıyorum'' ifadesini kullandı.

salih, kalan yaşamını muhalif bir siyasetçi olarak döneceği ülkesinde tamamlayacağını söyledi.


yemen'in kuzey ve güneyinde yer alan ayrılıkçı bölgeler. [ajt]

önemli bütçe ayrıldı

seçim komisyonu, seçim tablolarında kayıtlı seçmen sayısını 10 milyon 243 bin 364 olarak açıklarken, bu sayının 4 milyon 348 bin 485’inin kadın olduğu ifade edildi. seçim komisyonlarında çalışanların toplam sayısı ise 89 bin 892 olarak duyurulurken, 103 binden fazla güvenlik görevlisinin oy verme işleminin yürütülmesi için güvenliği sağlayacağı kaydedildi. hükümetin seçim için önemli bütçe ayırdığı da belirtiliyor.

ali abdullah salih ve yakınındaki bazı isimler 33 yıllık iktidar sonunda, körfez ülkelerinin aracılık ettiği bir anlaşmayla, dokunulmazlık karşılığında koltuklarını bırakmayı kabul etmişti. hadi’nin, anlaşma gereği iki yıl sürecek geçiş döneminde, ülkede birlik sağlayabilmek için kapsamlı ulusal diyalog başlatması öngörülüyor.

yemen'in arap komşuları ve abd arasında hadi'nin devlet başkanı olması için anlaşmaya varılmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;