Portre

Portre: Nikolaos G. Mihaloliakos

Altın Şafak Partisi'nin genç yaştan beri siyasetin içinde olan lideri, ‘organize suç örgütü kurmak ve yöneticisi olmak’ suçlamalarıyla tutuklu bulunuyor.

Altın Şafak Lideri Mihaloliakos, Haziran 2012'de Selanik’teki seçim mitinginde "İstanbul'u alacağız" demişti. [AFP]

Nikolaos G. Mihaloliakos

  • doğum tarihi: 16 aralık 1957
  • doğum yeri: atina
  • 1985'te altın şafak partisini kurdu.

yunanistan’ın neo-nazi eğilimli altın şafak partisi genel sekreteri nikolaos g. mihaloliakos, nazi yanlısı tutumu ve türkiye'ye yönelik yayılmacı politika hedefleriyle tanınıyor. 2012'de gerçekleşen seçimler öncesi 'türkiye'ye ait toprakları geri alma' vaadiyle hatırlanan siyasetçi, ekim ayından bu yana ‘organize suç örgütü kurmak ve yöneticisi olmak’ suçlamalarıyla tutuklu yargılanıyor.  

ancak sözkonusu tutukluluk mihaloliakos'un ilk tutukluluk deneyimi değil. siyasetle çok genç yaşlarında tanışan ve henüz 16 yaşındayken konstantinos plevris’in aşırı sağcı '4 ağustos partisi'ne üye olan mihaloliakos, kıbrıs’ta ingilizler ve kıbrıs türklerine karşı eylemler düzenleyen eoka adlı örgütün devamı niteliğindeki eoka-b’nin atina örgütlenmesinde yer aldı.

türkiye'nin 20 temmuz 1974’te kıbrıs'a gerçekleştirdiği askeri müdahaleye karşı ingiltere'nin takındığı tutumu protesto etmek amacıyla atina’daki ingiliz büyükelçiliği önünde düzenlenen eyleme katıldığı için tutuklandı. 

cunta işkencecisi olarak bilinen polis memuru evangelos mallios’un aralık 1976'daki cenazesi sırasında gazetecilere saldırması nedeniyle tekrar tutuklanan mihaloliakos, teknik sorunlar nedeniyle serbest bırakıldı. hapiste bulunduğu süre zarfında, 1967-1974 yıllarında yunanistan'da iktidarda bulunan askeri cunta liderleriyle tanışma fırsatını buldu.

hapisten çıkınca orduya katılarak özel kuvvetler biriminde komando olarak görev yaptı. 1978 yılında atina’da aşırı sağcı bir gruba üye oldu ve kamuya açık bazı yerlerin bombalanması olaylarına karıştı. mihaloliakos, ocak 1979’da silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçundan bir kez daha hapse girdi. ordudaki görevine de bu dönemde son verildi.

'altın şafak'ın yükselişi 

serbest bırakılmasının ardından, aralık 1980'de bir grup arkadaşıyla birlikte altın şafak (chrysi avgi) adlı siyasi dergiyi çıkarmaya başladı. genel hatlarıyla nasyonel sosyalist bir çizgide yayın yapan dergi, mihaloliakos'un 1984'te ulusal siyasi birlik partisi’nin gençlik kolları başkanlığına getirilmesine kadar yayın hayatını sürdürdü.

mihaloliakos, 1985 yılında ulusal siyasi birlik partisi'nden ayrılarak ulusal halk hareketi - altın şafak partisi'ni kurdu.

kasım 2005’te faşizm karşıtı gruplarla yaşanan çatışmaların sonrasında partinin dağıldığını ilan etti. 2005-2007 yılları arasında, altın şafak üyelerinin büyük çoğunluğuyla beraber, siyasi faaliyetlerini vatanseverler ittifakı' adlı partide sürdürdü. altın şafak partisi, 2007'de mihaloliakos'un liderliği altında reform geçirerek yeniden yapılandı. 

siyasi bir parti olarak ilk defa 1990’ların başlarında adını duyuran altın şafak, mihaloliakos liderliğinde, özellikle 2008 ekonomik kriziyle başlayan çalkantılı dönemde, yunan kamuoyunda ses getirmeye başladı.

6 mayıs 2012’de yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 7'sini alarak parlamentoda 21 koltuk elde eden altın şafak; partilerin koalisyon hükümeti kurmakta anlaşamaması üzerine 17 haziran 2012'de tekrarlanan seçimlerde oy oranını korumasına rağmen koltuk sayısını 18'e düşürdü.

altın şafak, her ne kadar lider kadro inkâr etse de neonazi görüşleri savunan bir parti olarak öne çıkıyor. internet sitelerinde kendileriyle ilgili yaptıkları ‘halkçı ve sosyal nasyonalist’ tanımlaması, bu benzerlik savını güçlendiriyor.

nazileri örnek alıyor

altın şafak partisi, 1985 yılında hapisteki cunta lideri george papadopoulos’un emriyle mihaloliakos tarafından kuruldu. mihaloliakos, parti kurulmadan önce çıkardığı altın şafak dergisinde nazileri öven makaleler yayımlıyor ve dergi kapağında da hitler, himmler gibi nazi liderlerinin fotoğraflarına yer veriyordu.

göçmenleri, solcuları, öğretmenleri ve öğrencileri dövmeyi, holiganlığa özendirmeyi, halkın koruyucusu görevini üstlenmeyi siyasi ideolojisini yaymanın yöntemi olarak kullanan altın şafak'ın bazı üyelerinin düzenlediği saldırılar mahkemede kanıtlandı ve bu kişiler çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. 

1957 yılı atina doğumlu nikolaos mihaloliakos, ikinci dünya savaşı sırasında naziler'in yahudileri zehirleyerek öldürmek için gaz odaları kurduğunu da inkâr etmesiyle biliniyor.

'istanbul'u alırız

mihaloliakos, haziran 2012’de selanik’teki seçim mitinginde ise, partisinin türkiye’ye yönelik yayılmacı tavrını ortaya koyarak, “istanbul'u da, izmir'i de, karadeniz'i de geri alacağız” dedi. 

mihaloliakos, bir caddeye mustafa kemal atatürk'ün adını vermek isteyen selanik belediye başkanı yannis boutaris'i de sert bir dille eleştirdi. 

destek arttı 

mihaloliakos, son olarak eylül 2013'de kendisine yönelik gözaltı ve takip eden tutuklama kararıyla gündeme geldi. ekim ayı başında çıkarıldığı mahkemece hakkında tutuklu yargılanma kararı çıkan siyasetçi, suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanıyor.

mahkemenin mihaloliakos'a ilişkin suçlamaları arasında, örgütün siyasi ve askeri kanat lideri olması, örgüt tarafından işlenen bütün suçların önceden planlanması ve örgütün yasadışı eylemlerinin koordinasyonunu ve yönlendirmesini yapması yer alıyor.

mihaloliakos'un yanısıra 32 altın şafak yöneticisine, suç örgütü kurmanın yanında 'cinayet, şantaj, patlayıcı madde ile saldırı düzenleme, kara para aklama' gibi suçlamalar yöneltildi. 

son kamuoyu yoklamalarına söz konusu süreçte, partiye olan halk desteği artış gösterdi. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;