Haber

İsrail'den yeni ev hamlesi

Tel Aviv yönetimi, çoğu Doğu Kudüs'te yapılacak binden fazla ev için ihaleye çıktı. Aktivistler, Filistin'in UNESCO üyeliğinin cezalandırıldığını savunuyor.

Haberin Öne Çıkanları

Bakanlık açıkladı

Aktivistler tepkili

Yerleşimler hız kazandı

Yeni evler için ihaleler, Tel Aviv'in Hebron kentinde 15 Yahudi evinin boşaltılacağını duyurmasının ardından açıklandı. [Reuters]

israil inşaat ve konut bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada çoğu doğu kudüs’te, bir kısmı ise batı şeria ve golan tepeleri’nde olmak üzere 1.121 yeni ev yapma kararı aldı.

bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, ihaleye çıkarılan evlerin 872’si doğu kudüs’ün arapların yaşadığı güney bölgelerine komşu yerleşim birimi har homa’da yapılması planlanıyor. evlerin 180’i batı şeria’da, 69’u ise işgal atındaki golan tepeleri’nde yapılacak.

fransız haber ajansı afp’ye konuşan bir bakanlık yetkilisi ihalelerin yeni olmadığını söyledi ancak aktivistler ihalelerin halka yeni duyurulduğunu öne sürüyor.

aktivistler tepkili

küdüs’teki gelişmeleri takip eden bir  sivil toplum kuruluşu olan ‘kudüs toprakları’ adlı organizasyonun direktörü daniel seidemann, “eğer bakanlık bu ihalelerin yeni olmadığını söylüyorsa o zaman pararel bir evrende yaşıyor demektir” diye konuştu.

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

ihaleyi kazanan mütaahitlerin 60 gün sonra seçileceğini ve inşaat başlayacaklarını belirten seidemann, "bu planlama evresi değil, bu artık uygulama evresi" ifadesini kullandı.

seidemann'a göre, ihaleler filistin'in bm kültür ajansı unesco’dan tam üyelik kazanmasının ardından başlatılan cezalandırma kampanyasının bir parçası.

‘barış şimdi’ organizasyonunda yerleşim birimlerini gözlemleme bölümünde çalışan lior amihai ise, bunun yerleşimlerin genişlemesi  için yapılan bir çaba olduğunu doğruladı. amihai, yeni evlerin beytüllahim ile doğu kudüs’ü ayıracağını aktardı.

israil son olarak batı şeria’nın güneyindeki hebron kentinde tartışmalı bir binayı binayı boşaltarak yahuıdi yerleşimcileri binadan çıkarmıştı.

salı günü yapılan açıklamayla binada yaşayanlara eşyalarını toplamaları için bir gün süre verilmişti. altı yahudi ailesinin, tartışmalı eve geçen hafta yerleştiği ve binanın bir katını yasadışı şekilde filistinli sahiplerinden aldıkları öne sürülmüştü. yetkililer ise yahudi ailelerin bu binada oturmak için gerekli askeri izne sahip olmadıklarını söyledi.

yerleşimler hız kazandı

israil kabinesinin alt kanadı son olarak geçen yıl 1 kasım’da filistinlilerin bm kültür ajansı unesco’dan tam üyelik hakkı kazanmalarının ardından, doğu kudüs’te yerleşim birimleri inşaatlarının hızlandırılması kararını almıştı.o tarihten bu yana israil, doğu kudüs’te 2 bin 57 yeni ev için batı şeria’da ise bin 24 yeni ev için düğmeye basmıştı.

israil’in batı şeria ve doğu kudüs’teki yerleşim birimleri inşaatı, uluslararsı toplumdan sürekli tepki görüyor, ancak israil, yerleşimler konusunda geri adım atmıyor.

batı şeria’daki yerleşimlerde yaklaşık 310 bin israilli yaşıyor. bu sayı gittikçe artıyor. doğu kudüs’te ise bir düzine kadar yerleşimde 200 bin kadar israilli yaşıyor. altı gün savaşı sırasında 1967’de israil tarafından işgal edilen topraklardaki yerleşimler  uluslararası toplum tarafından yasal kabul edilmiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;