Dünya

Japon şirketleri şalter indiriyor

İhtilaflı adalar yüzünden ortaya çıkan kriz, ekonomiye de yansıyor. Canon ve Panasonic, Çin’in bazı bölgelerinde faaliyetlerini durdurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Japonlar endişeli

Başbakandan çağrı

Çin geri adım atmıyor

Çin'de geçtiğimiz hafta boyunca dev protesto gösterileri düzenlendi.
Çin'de geçtiğimiz hafta boyunca dev protesto gösterileri düzenlendi. [Reuters]

Boykot yayılıyor

çin merkez televizyonu'nda (cctv) japon markaların reklam yayınları durdurulurken, ülkedeki birçok seyahat acentesi japonya'ya düzenlediği turizm turlarını iptal etti ve müşterilerine paralarını iade etme kararı aldı. all nippon airways co gibi japon havayolu şirketleri de, çin’den japonya’ya yapılan rezervasyonlarda büyük düşüş olduğuna dikkat çekiyor. ülkede birçok kişi ve kurum, japonya menşeli ürünlerin boykot edilmesi yönünde çağrı yapıyor.

tokyo ile pekin yönetimleri arasında, doğu çin denizi’nde yer alan bir grup adaya ilişkin olarak başlayan ve çin’in birçok bölgesinde protesto gösterilerine neden olan anlaşmazlık, ticari ilişkileri de etkiliyor.

ihtilaflı adaların japonya tarafından mal sahibi olduğu iddia edilen bir aileden satın alınması sonrasında ortaya çıkan krizin sokağa yansıdığı çin'de, honda, toyota, canon ve panasonic gibi japon endüstriyel devlerinin ofisleri ve tesislerine saldırılar düzenlendi. canon ve panasonic, belirli bölgelerde üretim faaliyetlerini geçici olarak durdururken, şirketler genel olarak, japon vatandaşı çalışanlarına evlerinden çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

çin, japonya’nın en büyük, japonya ise çin’in üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. taraflar arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 345 milyar dolar seviyesindeydi.

bazı okullarda eğitim durdu

guangcou, şian ve şıncın başta olmak üzere birçok kentte binlerce kişilik protesto yürüyüşleri organize edilirken, çin polisi çoğu kez eylemcileri tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmak zorunda kaldı.

geçtiğimiz hafta saldırılara maruz kalan japonya 'nın ülkedeki diplomatik misyonlarında güvenlik arttırılırken, japon öğrencilere yönelik okulların çoğu faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

panetta uyardı

öte yandan, asya turu çerçevesinde japonya’yı ziyaret eden abd savunma bakanı leon panetta, pekin ile tokyo tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, ‘kışkırtıcı hareketlerden kaçınılmaması halinde, konunun toprak anlaşmazlığından daha farklı boyutlara taşınma olasılığı olduğu’ uyarısı yaptı.

japonya başbakanı yoşihiko noda da, pekin yönetiminden japon vatandaşlarının korunması için önlem almasını isterken ve her iki ülke liderlerinin itidali korumaları gerektiğine işaret etti.

'Birincil çıkar' bölgesi

çinli yetkililer, 2010 yılında yaptıkları açıklamalarda, güney çin denizi’ni ilk kez 'birincil çıkar' bölgesi olarak tanımlamıştı. pekin, bu tanımlamayı bundan önce sadece, çin sınırları içine dahil olduklarını açıkça beyan ettiği, tayvan, tibet ve sincan için kullanmıştı. 

çin satın alma işlemini ‘tanımıyor’

doğu çin denizi'nde, çin'in ‘diaoyü’, japonya'nın ise ‘senkaku’ adını verdiği insansız küçük ada grubu, geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında krize neden olmuştu.

tokyo yönetimi, ihtilaflı adaları, sahibi olduğunu iddia ettiği bir japon aileden satın aldığını açıklamış, pekin yönetimi ise satın alma işleminin ‘geçerliliğinin olmadığını’ ve ‘ciddi sonuçları’ olacağını kaydetmişti. çin ve tayvan'ın hak iddia ettiği adalar, bundan önce de pratikte japonya'nın denetiminde bulunuyordu.

gelişme, 1930 ve 1940’larda japonya’nın saldırgan politikalarına ve işgaline maruz kalan çin’de yoğun kamuoyu tepkisi yaratmıştı. kriz, çin'in bölgeye devriye gemileri göndererek karşılık vermesiyle derinleşmişti. altı geminin hala ada grubu çevresinde olduğu ifade ediliyor.

ihtilaflı adalar meselesi, 2010 yılının eylül ayında bir çin balıkçı teknesinin, söz konusu bölgenin yakınında japon sahil güvenlik teknesiyle çarpışması ve çinli kaptanın tutuklanmasıyla yine gerginliğe neden olmuştu.

güney çin denizi başta olmak üzere, doğu asya'da yer alan sularda egemenlik haklarına ilişkin olarak, bölge ülkeleri arasında birçok ihtilaf bulunuyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;