Dünya

Japonya Çin'den tazminat istiyor

Tokyo yönetimi, Pekin'den, protesto gösterileri sırasında diplomatik temsilciliklerine verilen zararın giderilmesini talep etti.

Haberin Öne Çıkanları

Tokyo temsilci yollayacak

Gösteriler yasaklandı

ABD: Taraf değiliz

Japonya'ya yönelik protesto gösterileri Güney Kore'ye de sıçradı. [Reuters]

japonya çin'den, ülkede düzenlenen protesto gösterilerinde büyükelçilikleri, konsoloslukları ve diğer mülklerine verilen zarar nedeniyle tazminat talep edeceğini açıkladı. 

kabine genel sekreteri osamu fujimaru, perşembe günü tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, tazminat taleplerinin 'iki hükümet arasındaki bir konu' olduğunu söyledi. fujimaru ayrıca, japonya başbakanı yoşihiko noda'nın, çin’le aralarındaki adalar sorununun diplomatik yollardan çözümü için pekin'e özel temsilci göndermeye hazırlandığını açıkladı.

japonya'nın da, çin'in de hak iddia ettiği doğu çin denizi'ndeki adalarından üçünü satın almak istemesi, iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. 

çin, bölgeye altı gözlem gemisi göndermiş, binlerce çinli japonya’yı protesto etmek amacıyla sokaklara dökülmüştü.

göstericiler cumartesi günü pekin’deki japonya büyükelçiliği önünde toplanmış ve yumurta taş ve şişelerle binaya saldırarak içeri girmek istemişti. polis ekipleri kalın barikatlar ve havadan helikopter desteğiyle göstericileri engellemeye çalışmıştı.

çin, japonya’nın 1931'de mançurya'yı işgal etmesinin yıldönümü olan 18 eylül’de yapılan büyük çaplı gösterilerin ardından tokyo karşıtı protestoları yasakladı. ancak üst düzey çinli yetkililer japonya'yı eleştirmeye devam ediyor.

'washington taraf tutmuyor'

son olarak, çarşamba günü abd savunma bakanı leon panetta ile bir araya gelen çin başkan yardımcısı şi jinping, japonya’nın adaları satın alma isteğinin 'maskaralık' olduğunu belirtti. şi jinping, “japonya çin’in egemenlik haklarını ihlal etmeyi bırakmalı ve hareketlerine çeki düzen vermeli” dedi.

abd savunma bakanı panetta ise washington’un iki ülke arasındaki tartışmada taraf tutmadığını fakat tartışmanın büyüyerek bölgesel çatışmalara yol açmasından endişe ettiğini kaydetti.

gösteriler güney kore'ye sıçradı

öte yandan, çin’deki japonya karşıtı gösteriler güney kore’ye de sıçradı. onlarca çinli öğrenci, başkent seul’da japonya büyükelçiliği’nin önünde protesto gösterileri düzenlendi. 

polisin müdahale ettiği gösteride, öğrencilerin büyükelçilik binasına yaklaşmasına izin verilmedi. polis de öğrencileri, güney kore kanunlarına uymaları konusunda uyardı.

öğrenciler, tokyo ve pekin arasında doğu çin denizi'ndeki adalarla ilgili egemenlik tartışmasında çin’e destek verdi. japon hükümetine yazdıkları açık mektubu okuyan öğrenci temsilcisi wei shijie, “işgalin her türlüsüne ve egemenlik ihlaline karşıyız. provokasyonun hiçbir türlüsüne izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

japonya'nın 'senkaku', çin'in 'diaoyu' olarak adlandırdığı tartışmalı takım adalar, japonya'ya 370, çin'e ise 350 kilometre uzaklıkta yer alıyor. japonya ve çin'in yanı sıra tayvan'ın da hak iddia ettiği adalarda herhangi bir yerleşim bölgesi bulunmuyor.

egemenlik sorunu

bölgede yalnızca japonya ve çin arasında kriz yaşanmıyor. zengin doğal kaynaklar barındırdığı tahmin edilen güney çin denizi'ndeki tartışmalı sular için de pekin yönetimi ile birçok ülke arasında ihtilaf bulunuyor. çin'le egemenlik alanı konusunda sorun yaşayan ülkeler arasında filipinler, tayvan, malezya, brunei ve vietnam bulunuyor.

son olarak adalar krizinde devreye giren washington yönetimi, ağustos ayında pekin yönetimini suçlamış ve taraflardan soruna diplomatik bir çözüm bulmalarını istemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;