Ortadoğu

Körfez ve Orta Doğu silahlanıyor

Suudi Arabistan 2013’te yaptığı 67 milyar dolarlık askeri harcama ile Orta Doğu’da birinci, dünyada dördüncü oldu. SIPRI raporuna göre dünya genelinde askeri harcama düşerken Orta Doğu, Körfez ve Afrika ülkelerinde artış görülüyor.

Suudi Arabistan ABD'den en büyük silah alımı yapan ülkelerden biri. [Reuters]

stockholm uluslararası barış araştırmaları enstitüsü’nün (sipri) yayınladığı yıllık rapora göre suudi arabistan önceki yıla göre askeri harcamalarını yüzde 12 oranında arttırarak ingiltere, japonya ve fransa’yı geride bıraktı.

rapora göre krallık 23 ülkeyle birlikte son on yılda savunma bütçesini iki katından fazla arttırdı.  

suudi arabistan’ın önündeki üç ülke ise 87,8 milyar dolarla rusya, 188 milyar dolarla çin ve 640 milyar dolarla abd.

körfezde artan silahlanma

rapora göre 2013 yılında orta doğu ülkelerinin askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak toplamda 150 milyar dolara yükseldi. 2012’ye oranla askeri harcamalarını en fazla arttıran iki orta doğu ülkesi ise yüzde 26 ile bahreyn ve yüzde 27 ile irak oldu.

körfez ve orta doğu ülkeleri, 2011’deki ayaklanmalarla başlayan iç karışıklıklarla birlikte nükleer silah geliştirdiğini iddia ettikleri iran’a karşı savunma harcamalarını arttırıyor.

suudi arabistan 2013’teki harcamalarına ek olarak şubat ayında abd menşeli bir silah üreticisinin kanada’daki bir yan kuruluşu ile 10 milyar dolarlık askeri araç ve destek hizmeti satışı için anlaşma imzaladığını duyurmuştu.

bölge ülkelerinden iran, katar, suriye ve birleşik arap emirlikleri’nin  (bae) askeri harcama verileri ise bilinmiyor.

katar mart ayında 7 milyar 600 bin dolarlık bölümü abd firmaları ile olmak üzere toplam 23 milyar dolarlık askeri anlaşma imzaladığını açıklamıştı. doha’daki savunma konferansında yapılan açıklamada anlaşmanın helikopter, füze, tank, devriye botu, gemi ve silah alımını kapsadığı duyurulmuştu. anlaşmadaki tedarikçi firmalar arasında ise amerikan ve avrupalı havacılık firmaları boeing ve airbus öne çıkıyordu.

dünyada düşüş

sipri verilerine göre 2013’te orta doğu’da askeri harcamalar belirgin şekilde artarken dünyada düşüş var.

dünyada toplam askeri harcama önceki yıla göre yüzde 1.9 oranında düşerek 1 trilyon 75 milyar dolara geriledi. bunun temel sebebi ise abd’nin harcamalarında yüzde 7,8 oranında kesinti ve avrupa’daki kemer sıkma önlemleri.

abd kesintiye rağmen açık ara liderliğini koruyor. dünyadaki toplam askeri harcamanın yüzde 37’si abd kaynaklı.

afrika’ya daha fazla silah

askeri harcamalarını arttıranlar arasında afrika ülkeleri de öne çıkıyor, yüzde 8,3 oranında artışla 44,9 milyar dolar.

afrika’nın lideri ise 10 milyar dolarlık harcama ile cezayir. ülkenin askeri harcamalarının son 10 yılda yüzde 176 oranında artmış olması ise dikkat çekiyor. sipri bu hızlı yükselişi ülkenin petrol gelirlerindeki artışa bağlıyor.

kaynak: al jazeera ve sipri

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;