IŞİD

Musul'daki rehine krizi uzayabilir

Dışişleri Bakanlığı'ndaki iki buçuk saatlik toplantıda Musul ile ilgili kriz masası kurulması kararlaştırıldı. Kriz masasının günde iki kez açıklama yapacağının duyurulması krizin uzayabileceğini gösteriyor.

Konular: Ortadoğu
Musul kriziyle ilgili yapılan zirveye dört bakan ve bürokratlar katıldı. [AA]

türkiye'nin musul başkonsolosluğu'ndaki 49 personel ve 31 türk kamyon şoförünün işid tarafından rehin alınmasının üçüncü gününde dört bakan ve mit yetkilileri dışişleri bakanlığı'nda koordinasyon toplantısı yaptı.

iki buçuk saatlik toplantının ardından dışişleri, ekonomi, enerji ve ulaştırma bakanları kamuoyunun karşısına çıktı. dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, konuyla ilgili 24 saat çalışan kapsamlı bir kriz masası oluşturduklarını söyledi. davutoğlu, kriz masasının gerek oradaki vatandaşlardan, gerekse buradaki yakınlarından gelecek talepleri cevaplandıracağını belirtti.

buna göre kriz masası koordinatörü olaran dışişleri bakan yardımcısı naci koru her gün 13:00 ve 18:00'de bilgilendirme toplantısı yapacak. olağanüstü bir gelişme olduğunda da ayrıca açıklama yapılacak.

gazetecilerden bu kriz masası dışında gelecek herhangi bir bilgiye itibar etmemelerini de isteyen davutoğlu, "biz bu sınavlardan çok geçtik. bu konuda büyük bir tecrübe ve birikime sahibiz. bu krizi de başarıyla atlatacağımıza eminim" dedi. 

ne zaman serbest kalacaklar?

basın mensuplarından gelen "rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili bir zaman öngörebiliyor musunuz?" yönündeki soruyu cevaplayan davutoğlu daha önce lübnan'da kaçırılan iki türk pilotun kurtarılmasıyla ilgili süreci hatırlattı.

davutoğlu "bu soruları o zaman da hemen hergün sormuştunuz, bu inşallah o kadar uzun sürecek bir süreç değildir. o anlamda söylemiyorum. bu konularda çok büyük tecrübe kazanmış arkadaşlarımız var, gerekli çalışmaları yapıyorlar. vatandaşlarımızı sağ salim getirilebilmesi için." dedi.

bu krizin irak'la türkiye arasındaki işbirliğini engellemeyeceğini belirten davutoğlu şöyle devam etti: 

"irak’ın istikrarı türkiye’nin istikrarıdır. mezhep ayırt etmeden her iraklıyla kader bağımız var. bu zor günlerinde onların yanındayız. hiçbir zaman yalnız bırakmadık. onların barışı türkiye’nin barışı ve refahıdır. irak’taki bu karşılıklı işbirliği nedeniyle türkiye’nin her bir köşesinde çalışan vatandaşların projeleri vardır. bugünkü toplantıda aldığımız en önemli karar irak’la işbirliğimizin kesintisiz sürmesidir."

davutoğlu, geçmişte libya'da olduğu gibi toplu tahliye yapmak gibi bir düşünceleri olmadığını da vurguladı.

'kuzey irak ikinci büyük pazarımız'

ekonomi bakanı nihat zeybekçi ise kuzey irak'ın türkiye'nin almanya’dan sonra ikinci büyük pazarı olduğunu vurguladı: 

"ihracatımızın yüzde 93ünü habur üzerinden yaptık. son yaşanan tedirginlik döneminde dahi ihracatımız aratarak devam etti. oradaki firmalarımızın risk altında hiçbir ticari faaliyeti yoktur. ülkemizin kuzey irak’la ticari ilişkileri devam ediyor. musul'da iş yapan dört firmamız var, ne çalışanlarıyla ne de mal varlıklarıyla ilgili şuanda bir tehliye mevcut değildir."

enerji bakanı taner yıldır ise "irak'ın siyasi bütünlüğü içinde geliştireceğimiz bütün enerji projeleri devam edecektir" dedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;