Kırım

Rusya’ya en güçlü yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki kriz nedeniyle Rusya’ya karşı aldığı en güçlü yaptırım kararını açıkladı. Yeni yaptırımlar Rusya'nın önemli enerji ve savunma şirketleriyle bazı büyük bankalarını da hedef alıyor.

Konular: ABD, Rusya, Ukrayna
Rus yanlısı milisler ve Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalarda bugüne kadar ölenlerin sayısı 500'ü geçti. [Fotoğraf: Reuters]

hazine bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “rusya'nın ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya dönük devam eden faaliyetleri ve kırım'ı işgaline yanıt olarak, finansal hizmetler, enerji, silah ya da bağlantılı materyallerle ilgili sektörlere ait kuruluşlara ve ukrayna'nın egemenliğini baltalayan ya da ukraynalıların mülkünü haksız zimmetine geçirenlere yönelik geniş kapsamlı yaptırımların getirildiği” bildirildi.

yaptırım getirilen şirketler arasında, rus devlet petrol şirketi rosneft, devlet kontrolündeki rus enerji devi gazprom'un mali kolu olan gazprombank, rusya’nın ikinci en büyük enerji şirketi novatek, rus devlet ekonomik kalkınma bankası vnesheconombank (veb) de bulunuyor.

bu şirketlerin yanı sıra sekiz rus silah şirketi, rus yanlısı milislerin kurduklarını iddia ettikleri ‘donetsk halk cumhuriyeti’nin ‘başbakanı’ aleksander boroday, kırım yarımadası'ndaki nakliye tesisi feodosiya enterprises ve üst düzey rus federal güvenlik hizmeti yetkilisi sergey beseda da dâhil olmak üzere dört rus hükümet yetkilisi de yaptırım listesine dâhil edildi.

abd hazine bakanlığı terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı david cohen, rusya'nın aksini belirtmesine rağmen ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya ve ayrılıkçılara destek sağlamaya devam ettiğini belirtti.

abd başkanı barack obama yaptırımların rusya dışında hiçbir ülkeye zarar vermemesi için dikkat edildiğini belirtti. “bu konuyu diplomatik olarak çözme tercihimizi belirttik. rusya’nın ukrayna’daki çatışmayı bitirmek istediğini gösteren somut adımlar görmek zorundayız. sadece kelimeler yeterli olmuyor” dedi.

brüksel’de toplanan avrupa birliği liderleri, rusya’ya yönelik yaptırımları genişletme konusunda uzlaşmıştı. ab yaptırımların içeriğini temmuz ayı sonunda açıklayacak.

rusya'dan tepki

rusya devlet başkanı vladimir putin, abd’nin yaptırımları hakkında “yaptırımlar bumerang etkisi yaratır. şüphesiz abd - rusya ilişkilerini çıkmaza itecek ve çok ciddi bir zarara yol açacaktır. kendi enerji şirketlerine büyük zarar verecekler” dedi.

269 asker öldü

ukrayna, 2013 kasımı'ndan bu yana gergin. ülkenin rus yanlısı yönetimini protesto edenler, kanlı olaylardan sonra şubat ayında amaçlarına ulaşarak iktidara geldi. ancak batı yanlısı hükümet rus nüfusun ağırlıklı olduğu bölgelerde rusya yanlılarının ayrılık talepleriyle karşılaştı. kırım özerk bölgesi'nin önce bağımsızlık, sonra referandumla rusya'ya bağlanmasının ardından, benzer talepler ülkenin güneydoğusunda, başta donetsk olmak üzere birçok kentte dile getirilmeye başlandı.

ukrayna ordusu, cumhurbaşkanı poreşenko'nun göreve gelmesinin ardından ayrılıkçılara karşı operasyonlara başladı.

salı günü ukrayna milli güvenlik ve savunma kurulu enformasyon merkezi sözcüsü andrey lisenko, ülkenin güneydoğusunda mayıs ayından bu yana devam eden operasyonlarda 258 askerin yaşamını yitirdiğini, 922 askerinse yaralandığını ifade etmişti. çarşamba günü de son 24 saatte 11 ukrayna askerinin öldüğü açıklandı.

kaynak: aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;