Kürt sorunu

Anadilde savunma TBMM'den geçti

Mahkemeye çıkanların kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde savunmasına imkan veren düzenleme, Genel Kurul'da kabul edildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Gül'ün kararı beklenecek

KCK'yı etkileyecek

Ücreti sanık ödeyecek

Özellikle Kürt mahkumları doğrudan ilgilendiren düzenleme, TBMM'de arbedeye neden oldu. [AA]

türkiye'deki mahkemelerde anadilde savunma yapmaya imkan tanıyan yasa değişikliği, tbmm genel kurulu'nda onaylandı. yasa değişikliği cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından onaylanıp resmiyet kazandığında, türkiye'deki mahkemelerde kürtçe savunma yapılabilecek.

hayata geçecek yenilik, mahkemeye çıkanların savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceği bir dilde yapabilmesini öngörüyor. türkçe dışında bir dilde savunma yapmak isteyenler, tercüman ücretini de ödemek zorunda. söz konusu yasa, en çok pkk'nın çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği'yle (kck) ilgili devam eden davaları etkileyecek. zira sanıklar, savunmalarını kürtçe yapmak istediği için duruşmalarda iki yıldır bir ilerleme kaydedilemiyordu.
 
anadilde savunmaya ilişkin yasa değişikliği, ankara yönetimiyle pkk'nın silah bırakması için örgütün cezaevindeki lideri abdullah öcalan'la diyalog sürecinin devam ettiği bir dönemde ele alındı. düzenleme, pkk'lı mahkumların geçen eylül ayında başlattığı ve 67 gün sürdürdüğü açlık grevinin de temel talepleri arasındaydı. 
 
kasım 2012'de meclis adalet komisyonu'nda kabul edilen düzenlemenin genel kurul'da ele alınması, yoğun gündem nedeniyle 2013 yılına kalmıştı.
 
oturumda sert tartışmalar
 
ceza muhakemesi kanunu ile ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun'da değişiklik yapan kanun tasarısı'nın, anadilde savunmaya imkan tanıyan ilk maddesinin tbmm genel kurulu'nda görüşülmesi sırasında sık sık gerilim arttı ve tartışmalar yaşandı.
 
milliyetçi hareket partisi (mhp) grup başkanvekili oktay vural, ''anayasaya göre, türkiye'nin dili türkçe'dir. bunun değiştirilmesi dahi teklif edilemez. yargılamada egemenliğin en önemli simgesi olan dilin kişinin tercihine indirgenmesi, türkçe'nin dışlanmasıdır'' dedi. 
 

AİHS 6. Madde

avrupa insan hakları sözleşmesi'nin adil yargılanmayı düzenleyen söz konusu maddesinde "bireyin duruşmada kullanılan dili anlamadığı veya konuşamadığı taktirde bir tercümanın yardımından parasız olarak yararlanması" ifadesine yer veriliyor.

barış ve demokrasi partisi (bdp) şırnak milletvekili hasip kaplan ise bu konuda türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. kaplan, anadilde savunmanın, kişinin polis ya da jandarma tarafından yakalandığında başlaması gerektiğini ileri sürdü.
 
tercüman ücretinin sanık tarafından karşılanmasına ilişkin düzenlemeye de karşı çıkan bdp'li siyasetçi, ''nerede hukuk ve insan hakları. işte tbmm; aklını, izanını, vicdanını yitirmiş. kendi anadilimizde savunma da eğitim de yapacağız. televizyonlarımız da okullarımız da olacak'' dedi. kaplan'ın konuşmasına, ak parti, chp ve mhp sıralarından tepki gösterildi.
 
chp ve bdp'liler arasında arbede
 
cumhuriyet halk partisi (chp) izmir milletvekili birgül ayman güler de, iktidardaki akp'nin türk ulusunu tarihten silmeye, türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde, bdp'yle birlikte hareket ettiğini savundu. güler, bdp'li kaplan'ın sözlerini eleştirirken, ''kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. türkiye'de kürt sorunu yoktur. türk ulusuyla kürt milliyetini bana eşit gördüremezsiniz" dedi.  
 
güler, konuşmasını tamamlamasının ardından yerine geçerken, bdp grup başkanvekili pervin buldan ile tartıştı. iki milletvekili arasındaki sözlü sataşmanın devam etmesi üzerine, tartışmaya katılan diğer milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. akp'lilerin de tartışmaya girmesiyle oturuma ara verildi. aranın ardından devam eden görüşmelerde, milletvekilleri arasında sık sık sözlü sataşamalar yaşansa da, ana adilde savunmaya imkan veren tasarının ilk maddesi kabul edildi. 
 
diğer maddeler tartışılıyor
 
anadilde savunma hakkınının kabul edilmesinin ardından aynı kanunun diğer maddeleri üzerindeki değişiklikler görüşülüyor. genel kurul'da halen ele alınan söz konusu maddeler kabul edilirse, cezaevinde kalanlar nikahlı eşleriyle üç ayda bir başbaşa görüşebilecek, ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle cezaevinde kalamayan mahkumların cezasının infazı ertelenebilecek.
 
iyi halli mahkumların görüş sürelerinin uzatılması, odalarda televizyon bulundurulması gibi ödüller veya hediyeler verilebilecek.
 
türkiye'de adalet bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre 142 bin mahkum kapasiteli 369 cezaevi bulunuyor. ülkedeki uzun tutukluluk süreleri ab ve diğer uluslararası örgütlerden eleştiri alıyor ve tutuklu mahkumların sayısı 2012 rakamlarına göre 30 binin üzerinde.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;