Türkiye

Gül'den Barzani mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Barzan'nin Diyarbakır'a yapacağı ziyaretten memnun. Gül, ziyaretin çözüm süreciyle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

cumhurbaşkanı abdullah gül, irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani'nin 16 – 17 kasım'da diyarbakır'a yapacağı ziyareti değerlendirdi.

erzincan'da konuşan abdullah gül, "komşularımızla ne kadar dostluk, işbirliği ve dayanışma içinde olursak birbirimize o kadar çok faydamız olur." dedi.

cumhurbaşkanı'na, ziyaretin kürt sorununa çözüm için yürütülen süreçle ilgisi olup olmadığı da soruldu.

gül'e göre, çözüm süreci türkiye'nin tamamen kendi milli meselesi. gül, türkiye'nin kendi sorunlarını kendisinin çözmesi gerektiğini söyledi:

"kendi problemlerinize başkalarını karıştırırsanız bu, büyük güçlerin yapacağı iş değildir. onun için esas zaten bu sürecin değeri de buradan gelir. tamamen kendi irademizle, kendi niyetimizle başlayan bir süreçtir. dolayısıyla herhangi bir yabancı gözlemci veya yabancı ilişkisi söz konusu değildir bu işlerde."

pyd'ye tepki

cumhurbaşkanı gül, demokratik birlik partisi (pyd)'nin kuzey suriye'de geçici sivil yönetim kurmasını, "kuzey'de otorite boşluğu var" sözleriyle değerlendirdi.

gül, "suriye'nin özellikle sınırımıza yakın yerleşimlerindeki araplar, kürtler ve türkmenler hepsi bizim akrabalarımız. oralarda hiçbirinin ezilmesini de istemeyiz, birinin birine üstünlük sağlayarak herhangi bir şekilde orada bir emrivaki olmasını da arzu etmeyiz." dedi.

cumhurbaşkanı, türkiye'nin, "oldu bittilere", suriye’nin parçalanmasına müsaade etmeyeceğini de söyledi.

mesut barzani de, pyd'nin geçici yönetim kurmasını eleştirmişti. barzani'ye göre, pyd beşar esed rejimiyle işbirliği yaparak "tehlikeli bir oyun" oynuyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;