Haber

'Hamas'ın lideri değişmeyecek'

Yönetimin üst düzey yetkilisi, mayıs ayında yapılacak olan seçimlerde Halid Meşal'in en çok oyu almasının öngörüldüğünü açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Dört bölgede yapılacak

Şartlar zorlu

'İdamlar sürecek'

Meşal, yeniden başkanlık koltuğuna oturmak istemediğini ancak Hamas’a hizmeti sürdüreceğini açıklamıştı. [AFP]

gazze şeridi'ni 2007 yılından bu yana kontrolü altında tutan hamas yönetimi, mayıs ayında şura meclisi ve siyasi büro üyelerini belirlemek için seçim yapacak. gizli şekilde yapılacak ve üye sayısının artırılacağı seçimler gazze şeridi, batı şeria, israil hapishaneleri ve yurtdışında gerçekleşecek.

al jazeera'ye konuşan bir hamas yetkilisi, meşal'in görevi bırakma düşüncesine rağmen üçüncü dönem için yeniden başkan seçilme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı. adının açıklanmasını istemeyen yetkili, hamas’taki seçimlerin aday gösterilmeksizin veya propaganda olmaksızın gerçekleşeceğini açıkladı.

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

her bölgenin kontrol altında tutulduğunu belirten yetkili, batı şeria ve israil hapishanelerinde iç seçimlerin zorluğuna işaret etti. yetkili, ayrıca hareketteki bir liderin görevinin sona ermesinin, başka bir liderlik görevi yapmasına engel olmadığını sözlerine ekledi.

meşal ise kısa süre önce, yeniden başkanlık koltuğuna oturmak istemediğini ancak hamas’a hizmet etmeye devam etmek istediğini açıklamıştı.

'idamlar uygulanacak'

öte yandan, gazze’deki filistin hükümeti, israil’le işbirliği yapanların idam edileceğini açıkladı. içişleri bakanlığı sözcüsü ihab el gasin hükümetin filistin yasalarına göre, idam kararlarının uygulayacağını ve bunun güvenlik için önemli olduğunu aktardı.

gasin, casusluk ve uyuşturucuyla mücadele gibi suçlara yönelik uygulanan idam kararlarının, gazze’de suç işleme oranlarının azalmasında büyük etkisi olduğunu belirtti. gasin, şartlar ne olursa olsun gazze’ye istikrarsızlığın dönmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

el mizan insan hakları merkezi ise, hamas hükümetinin uyguladığı idam cezalarını eleştirmiş ve bunun filistin yönetimi başkanının onayının olmasını öngören temel hukuka aykırı olduğunu ifade etmişti.

merkez, idamların uygulanmadan önce gözden geçirilmesi çağrısı yaparak bu, sıkı önlemler ve adil yargılanmanın önemine değinmişti.

buna karşın 2010'de yapılan bir araştırma, gazze halkının büyük çoğunluğunun israil'le işbirliği yapanların idam edilmesini desteklediğini gösteriyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;