Kürt sorunu

İmralı yeniden odakta

Adalet Bakanı, açlık grevlerinin PKK lideri Öcalan'ın çağrısıyla bitirilmesinin hemen ardından görüşmelerin devam edebileceğini söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Avukatlar da soruldu

Kesintiye uğrayan süreç

Öcalan etkisi

Bakan Ergin, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin önümüzdeki dönemde gündemde olacağını aktardı.
Bakan Ergin, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin önümüzdeki dönemde gündemde olacağını aktardı. [AA]

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

türkiye'deki cezaevlerinde açlık grevi yapan pkk ve çatı örgütü kck'ya üye mahkumların eylemini sona erdiren çağrı, imralı'dan geldi. 68'inci gününde biten eylemler, ankara ile imralı'da hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan arasındaki temasları yeniden gündeme getirdi. türkiye adalet bakanı sadullah ergin, "devletin birimleri ihtiyaç duyulan zeminde görüşmeler yapar" diyerek, krizin çözülmesi sürecinde öcalan'la görüşüldüğünü yalanlamamış oldu.

başkent ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan adalet bakanı ergin, "devletin istihbarat birimleri, güvenlik güçlerimizin ve terörle mücadelede sürdürülen politikaların gereği, ihtiyaç duyulduğu zaman ve zeminde bu görüşmeler yapılır demiştik geçmişte. ihtiyaç duyulan zeminde bunlar yapılmıştır, bundan sonra da yapılacaktır. bu anlamda yeni bir durum değildir" ifadesini kullandı.

başbakan yardımcısı beşir atalay ise, imralı'yla daha önce de görüşüldüğünü vurgulayarak "bu çerçevede de yine o şekilde bir adım atılmış oldu" dedi.

"imralı ile yeni bir diyalog süreci başladı denilebilir mi?" sorusuna atalay'ın yanıtı, "30 eylül'deki kongrede türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ın çok ileri açıklamaları olmuştu. burada somut şeyler söylemek istemiyorum. esasen durmayan o çalışmalarımıza biz yine devam edeceğiz" oldu.
 
atalay, 2009 yılında başlatılan 'kürt açılımı'nı dönemin içişleri bakanı sıfatıyla yürüten isim olarak biliniyor.

bdp'nin lideri selahattin demirtaş, pazartesi günü gazetelere yansıyan açıklamasında, "duyuyoriz ki, bazı heyetler imralı'ya gidip görüşmelere başlamış, bunun kamuoyuna mal edilmesi lazım. öcalan bir sözle açlık grevlerini durdurabiliyorsa, savaşı da durdurabilir" demişti.

avukatlara izin çıkar mı?

açlık grevi yapan 707 mahkum, ömür boyu hapis cezasını çeken öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi, kürtçenin mahkemelerde ve okullarda serbest olmasını talep ediyordu. 

gazeteciler ergin'e öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülüp görüştürülmeyeceğini de sordu. bakan ergin, bu konunun önümüzdeki süreçte gündemde olacağını söyledi. pkk lideri öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine temmuz 2011'den bu yana izin verilmiyordu.
 
öcalan'ın avukatlarından çoğu, kck soruşturmasında tutuklanarak cezaevine konmuştu.

ankara-imralı hattı

ak parti hükümeti, üç yıl önce 'kürt açılımı'nı başlatmış ancak süreç altı ay gibi kısa bir sürede akamete uğramıştı. irak'ın kuzeyindeki kandil dağı'ndan gelen pkk'lıların haber sınır kapısı'nda karşılanmasıyla darbe alan süreç, pkk'nın silahlı eylemleriyle rafa kaldırılmıştı.
 
sorunun diyalog yoluyla çözümünü amaçlayan süreç bitmesine rağmen, başbakan erdoğan 12 eylül 2010'da yapılan referandum öncesi öcalan'la görüşüldüğünü resmen doğrulamıştı.
 
2011 yılında ortaya çıkan oslo görüşmeleri ise, ankara'nın pkk'yla temasını bir kez daha gündeme getirdi. bizzat erdoğan'ın görevlendirdiği milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan ve ekibinin, pkk yöneticileriyle norveç'in başkentinde gerçekleştirdiği görüşmeler internete bir kaydın sızmasıyla günyüzüne çıkmıştı.
 
açlık grevi sürerken konuşan türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, idam cezası ömür boyu hapse çevrilen öcalan üzerinden 10 yıl önce kaldırılan idamı yeniden gündeme taşımış ve konunun tekrar tartışılabileceğini söylemişti.
 
uzun süren kopukluğun ardından açlık grevinin sona ermesinde devreye giren öcalan, ağabeyiyle yaptığı görüşmeyle 'bitirin' mesajını dışarıya ulaştırdı. öcalan'ın bdp veya avukatlarıyla değil de ağabeyiyle mesaj vermesi, gözlerin yeniden imralı-ankara iletişimine çevrilmesine neden oldu.
 
öcalan etkisini gösterdi
 
al jazeera diyarbakır muhabiri mahmut bozarslan, türkiye'nin 12 yıl sonra bu büyüklükte bir açlık greviyle karşı karşıya kaldığını hatırlatıp, eylemin başlaması için talimatın kuvvetle muhtemel pkk'nın lider kadrosunun barındığı kandil dağı'ndan gelmiş olabileceğini belirtiyor.
 
bozarslan'a göre kandil, ankara'nın öcalan'la irtibata geçebileceğini hesaplamadı ve daha sonra murat karayılan "mahkumlar kendi iradeleriyle eyleme başladı" diyerek sorumluluktan kurtulmaya çalıştı. 
 
son tahlilde ortaya çıkan tablo, eylemleri bitiren öcalan'ın kandil'e karşı halen dik durduğunu gösteriyor. kürtleri ankara'da temsil eden bdp ise, arada köprü olma ve mesaj taşıma işlevi görüyor.

12 eylül'de başlayan ve birçok cezaevine yayılan açlık grevi eylemine, kısa süre önce bdp milletvekilleri de katılmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;