Tunus Devrimi

Nahda, teknokrat hükümete karşı

Başbakan Cibali, Tunus'ta yaşanan siyasi krizi aşmak için teknokrat hükümeti önerdi, ancak bu teklif kendi partisi tarafından reddedildi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

'Başbakan fikir almadı'

Çatışma sürüyor

İsyanın ilk durağı

Muhalif siyasetçi Beliyd'in ölmesinin ardından binlerce kişi, "Halk rejimin düşmesini istiyor" sloganları attı. [Reuters]

tunus'ta muhalif siyasetçi şükrü beliyd'in suikast sonucu öldürülmesinin ardından islamcıların ağırlıkta olduğu hükümeti feshedeceği açıklayan başbakan hamadi cibali'ye iktidar partisinden destek gelmedi. mevcut hükümetin yerine teknokrat hükümetin kurulmasını reddeden nahda, ulusal birlik hükümeti kurulması önerisini getirdi.

nahda partisi başkan yardımcısı abdulhamit celassi, "başbakan partinin fikrini almadı" dedi. celasi, "tunus'un şu anda bir politik bir hükümete ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. diğer partilerle bir koalisyon hükümetinin biçimlenmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı. 

ülkedeki büyük sendikaların tamamı da, beliyd'in ölümünü protesto etmek için cuma günü genel grev çağrısı yaptı.

başbakan hamadi cibali, "milletvekillerinin, kabine içerisinde yapılması öngörülen görev değişiklikleri konusunda anlaşmaya varamaması sebebiyle, teknokrat bir yönetim oluşturma kararı aldım" demişti.

genel seçimlerin de 'olabildiğince erken' gerçekleştirileceğini dile getiren cibali, bakanlık koltuklarına oturacak yeni isimler veya yapılacağını söylediği değişikliğin tarihi hakkında herhangi bir bilgi vermekten kaçınmıştı. 

başbakan konuşmasında, hükümeti feshetme kararını muhalif lider sükrü belıyd'ın suikasta uğramasından önce aldığını vurgulamıştı.

sokaklarda istifa sloganları

cibali'nin kararı, beliyd'in öldürülmesiyle sokaklarda gerçekleşen şiddet dolu protesto gösterilerinin ardından geldi.

tunus sokaklarına çıkan binlerce gösterici, "halk rejimin düşmesini istiyor" sloganları attı. başkent tunus'tan bildiren al jazeera muhabiri ahmed janabi, beliyd'in destekçilerinin başlattığı gösterilerin, eylemciler ve polis arasında meydana gelen çatışmalarla sonlandığını aktardı.

janabi, habib borguiba caddesi'ndeki şiddet içerikli gösterilerde, polisin biber gazı kullandığı bilgisini de verdi. 

mazruki'nin mısır ziyareti iptal

ülkede yönetimi en sert dille eleştiren muhalifler arasında yer alan ve bir süredir ölüm tehditleri aldığı açıklanan siyasetçinin vurulmasına tepkiler de sürüyor.

tunus cumhurbaşkanı munsif marzuki ise, 'beliyd'e hedef alarak ülkenin geçiş sürecine büyük darbe indirenlerle' sonuna kadar savaşacağını ifade etti. fransa ziyareti sırasında açıklama yapan marzuki, ülkede geniş çaplı protesto gösterilerinin başgöstermesi sebebiyle mısır'a yapacağı ziyaretten vazgeçti.

hükümet sözcüsü samir dilou, suikastı 'iğrenç bir suç' olarak niteledi. 

tunus sendikaları üyesi omer bin ali ise, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, sorumluların islamcılar olduğunu söyledi. 

isyanın ilk durağı

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu.

isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı.

tunus’ta 2011 yılı ekim ayında düzenlenen ülke tarihinin il demokratik seçimlerinde islamcı nahda partisi sandıktan galip çıkmış ve hükümeti kurmuştu. aynı yılın aralık ayında ise, bin ali'nin devrilmesinden sonra ilk cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştı.

tunus kurucu ulusal meclisi, bu göreve cumhuriyet kongresi partisi lideri munsif marzuki'yi seçmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;